blog

Какви са ползите за здравето на сока от червена боровинка?

Какви са ползите за здравето на сока от червена боровинка?

Някои изследвания са установили, че сокът от червена боровинка може да предотврати инфекции, да забави или намали тежестта на хроничното заболяване и да предотврати окислителното увреждане, свързано с възрастта. За повечето здрави хора сокът от червена боровинка е безопасен.

сокът от червена боровинка може временно да придобие условия, като киселинен рефлукс, по -лошо, защото е леко кисели. Някои хора откриват, че сокът от червена боровинка оставя необичаен вкус в устата си или че временно дразни венците и устните.

Изследванията за ползите от сока от червена боровинка са предимно предварителни, но антиоксидантните и антибактериалните ползи изглеждат обещаващи.

Повечето хора могат безопасно да включват сок от червена боровинка в диетите си и добавят порция плодове към диетата си, когато го правят.

Шест ползи от пиенето на сок от червена боровинка

Потенциалните ползи от сока от червена боровинка включват:

1. Борба с възрастовите щети

химикали, наречени свободни радикали, натрупват в тялото с напредване на възрастта. Свободните радикали причиняват окислителни увреждания. Съществува връзка между окислителното увреждане и здравословните проблеми, включително:

  • сърдечно заболяване
  • Храносмилателно здраве
  • Здраве на пикочните пътища

Някои от химикалите в сок от червена боровинка са антиоксиданти или съединения, които се борят с вредните свободни радикали. Наличието на антиоксиданти означава, че червени боровинки и сок от червена боровинка могат да помогнат за борба с увреждането на възрастта на тъканите на тялото.

Проучване от 2011 г. установи, че химикалите в червени боровинки насърчават по-добра антиоксидантна активност, по-ниско е тяхното pH. Това проучване установи също, че плодовете са значително по -мощни антиоксиданти от сок от червена боровинка, въпреки че сокът от червена боровинка все още предлага някои ползи.

2. Подобряването на здравето на сърцето

показва, че различните съставки в сок от червени боровинки могат да подобрят здравето на сърцето.

Черните са с високо съдържание на химикали, наречени полифеноли, които могат да подкрепят здравето на сърцето. Проучване от 2011 г. на жени с метаболитен синдром установи, че сокът от червена боровинка увеличава антиоксидантите в кръвната плазма. Хората, които пият сок от червена боровинка, също са имали липопротеин с ниска плътност (LDL). LDL е известен като „лошия“ тип холестерол.

Друго проучване от 2011 г. установи, че сокът от червена боровинка може да подобри здравето при хора с коронарна болест. Средната скорост на пулсовата вълна на каротидно-феморална артерия, която е начин за измерване на сковаността на артериите, е намалена сред хората в проучването, които пили лабораторна подготовка на сок от червена боровинка с двойна якост.

3. Лечение или предотвратяване на инфекция на пикочните пътища (UTI)

Антибактериалните ефекти на сок от червена боровинка намаляват честотата на UTI при мишки, според проучване от 2017 г. в границите в микробиологията.

Смята се, че намаляването на честотата на UTI се дължи на способността на антибактериалните свойства да намалят колонизацията на Escherichia coli в пикочния мехур. Бактериите, които са известни по -добре като E. coli, е причината за повечето UTI.

Проучване от 2016 г., докладвано в алтернативни терапии в здравето и медицината, показа по -малко бактериални инфекции в културите на урина от необрязани момчета, които, които се намират, които момчета, които се намират, които момчета, които се намират, които момчета, които се намират, които момчета, които се намират, които момчета, които се намират, които момчета, които са били на нециркумирани момчета, които са били пиеше сок от червена боровинка и преди това имаше повтарящи се UTI в сравнение с тези, които пиеха плацебо и онези, които бяха обрязани, които също пиха плацебо.

Авторите стигнаха до заключението, че сокът от червена боровинка може да бъде от полза срещу растежа на бактериални патогени.

4. Подкрепящо здравето на храносмилането

Има все по -голямо доказателство, че фитохимикалите, съдържащи се в червени боровинки, играят важна роля в храносмилателното здраве.

Доказателство за храносмилателните ползи за здравето на сок от червени боровинки, в допълнение към други ползи , е съобщено в проучване от 2018 г. в списанието на науката за храните и селското стопанство.

Документът отбелязва, че инхибирането на производството на друга бактерия, наречена H. pylori в стомаха, се смята, че насърчава храносмилателното здраве. Изследователите също така предполагат, че са необходими допълнителни изследвания за сок от червена боровинка.

5. Предотвратяването на инфекции

Някои химикали в червените боровинки могат да помогнат за борба с вирусите и бактериите.

Проучване от 2011 г. установи, че червените боровинки инхибират растежа на седем бактериални микроби. Проучването не прецени дали червените боровинки или сок от червена боровинка могат да предотвратят инфекция с тези микроби при хора.

По същия начин проучване от 2010 г. установи, че червените боровинки могат да се борят с някои вируси, включително норовирус, което е често срещана причина за храната- Борни болест.

Авторите на изследването предупреждават, че са необходими повече изследвания, но твърдят, че червените боровинки могат да бъдат полезен метод за лечение или предотвратяване на заболяване, пренасяни с храни.

6. Подкрепяйки здравето след менопауза

Рискът от сърдечни проблеми се увеличава след менопаузата в сравнение с риска при всички останали групи от същата възраст.

Проучване от 2013 г. изследва това явление при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове при плъхове от плъхове които бяха отстранени яйчниците им. Изследователите установяват, че ежедневната консумация на червена боровинка намалява общия холестерол, което предполага, че продуктите от червена боровинка могат да бъдат полезни хранителни добавки след менопаузата.

Странични ефекти на сок от червена боровинка

Някои изследвания са установили, че сокът от червена боровинка може да взаимодейства с определени лекарства. Едно от притесненията е, че червените боровинки могат да засилят ефектите на по -тънък кръв, наречен варфарин.

Изследванията върху други лекарства са по -малко последователни. Предварителните изследвания обаче предполагат възможността за взаимодействие между червени боровинки и:

хората, приемащи тези лекарства или други лекарства, трябва да говорят с лекар, преди да използват сок от червена боровинка. Може да се наложи да се наблюдават дозите и ефектите върху лекарствата, а не да се избягва изцяло сок от червена боровинка.

Извличане

сокът от червена боровинка е безопасен за повечето хора и има няколко потенциални ползи.

Американската академия по педиатрия препоръчва ограничаване на приема на плодови сокове при малки деца и деца редуслим в аптека и съветва да не се дава сок от бебета. Родителите, които искат да добавят сок от червена боровинка към диетата на децата си, трябва да го правят само в малки количества и не трябва да им дават други сокове.

хората трябва да избират сортове, които не са от концентрат, без добавена захар , за да извлечете максимума от сок от червени боровинки. Като алтернатива, човек може да обмисли да направи пресни боровинки у дома, като поставя червени боровинки в блендер с други съставки. Добавянето на сладък плод, като портокал, може да му помогне да опита по -сладък.

Както при всяка промяна на диетата или добавка, хората трябва да говорят с лекар или диетолог първо.

сок от червени боровинки е достъпен за закупуване онлайн.

  • Сърдечно заболяване
  • Инфекция на пикочните пътища
  • Хранене/диета

Медицински новини днес има Строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents